Thursday, July 09, 2015

4 MANFAAT KECANTIKAN DARI AIR GARAM

1) Merawat pelbagai jenis masalah kulit
Garam laut penuh dengan mineral mesra kulit seperti magnesium, kalsium, dan kalium, yang menjadikannya bermanfaat kepada pelbagai keadaan kulit. Ia menyerap toksin dalam badan dan pada kulit, termasuk bakteria yang menyebabkan jerawat, dan bekerja untuk merawat jangkitan dan menggalakkan proses penyembuhan. 
Kebolehan semulajadi garam dalam mengurangkan kelembapan boleh membantu untuk mengawal pengeluaran minyak berlebihan yang boleh membawa kepada masalah liang tersumbat. Penghidap ekzema juga mendapat kejayaan besar dengan air garam, terutamanya garam Epsom — magnesium adalah mineral anti-radang dan anti-mikrob yang bukan sahaja mengurangkan gatal, tetapi juga menarik lembapan dari bakteria dan kulat yang menyebabkan ekzema untuk menghalang perkembangannya.
2) Boleh digunakan sebagai bahan mencuci mulut
Oleh kerana garam laut boleh membasmi bakteria, ia membantu untuk membersihkan gusi dan mengurangkan bau mulut, yang menjadikannya sebagai bahan mencuci mulut yang semulajadi dan terbaik. Ia juga melawan bakteria yang bertanggungjawab untuk keadaan mulut yang tidak diingini seperti gingivitis dan mulut berbau. 
Hanya campurkan garam laut dengan air suam dalam gelas dan kumur campuran tersebut selama 30-60 saat. Jika anda sukakan rasa minty segar, tambahkan setitik ekstrak pudina ke dalam campuran tersebut.
3) Bertindak sebagai exfoliant lembut
Kuasa pengelupasan garam tidak hanya terhad kepada sifat-sifat yang kotor secara fizikal. Mineral dalam garam itu sendiri membantu untuk membuka liang untuk pembersihan yang lebih mendalam, serta menggalakkan aliran darah, dan faedah penulenan yang lebih baik membolehkan kulit anda untuk menyerap pelembap dan lain-lain rawatan. Jika anda mempunyai kulit sensitif, lulur garam yang paling baik digunakan pada badan dan bukannya muka, dimana kulit nipis akan lebih mudah menjadi teruk.
4) Melegakan sakit otot
Garam Epsom telah lama diumumkan sebagai satu cara murah dan semulajadi yang berkesan untuk mengurangkan sakit-sakit badan, terima kasih kepada magnesium yang diserap melalui kulit apabila anda berendam dalam tab mandi dengan campuran garam Epsom. Sebagai mineral, magnesium membantu sistem badan untuk mengawal dan seimbangkan otot dan fungsi saraf.
Sumber: Wanista
=========================================================
IMG_7808
JUS GLO’RA CINTA

Khasiat

  • Merawat penyakit di bahagian hati.
  • Memontokkan tubuh badan.
  • Merawat masalah keputihan dan haid yang tidak teratur.
  • Memberikan tenaga luaran dan dalaman.
  • Melambatkan proses menopous.
  • Meningkatkan keupayaan seksual.
  • Sesuai untuk si dara dan yang sudah berkahwin.
  • Menyihatkan rahim dan peranakan.
  • Mengeratkan hubungan suami isteri.
  • Menegang dan mencerahkan kulit.