Jika sedap kuahnya, lengkaplah resepi Roti Jala anda. Dan perlu anda tahu cara-cara nak 'menjala' agar tidak cepat terbuka. Menu ini sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang ke rumah.
Bahan kulit
2 cawan tepung gandum
2¼ cawan air
1 butir telur
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Minyak masak untuk mendadar
Bahan Kari
2 sudu besar minyak
½ labu bawang besar }
3 ulas bawang merah } dikisar
2 ulas bawang putih }
2 cm halia
2 sudu besar rempah kari ayam
300 gm isi ayam, potong kiub
300 gm ubi kentang, potong kiub
500 ml santan (1 kelapa)
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Cara-cara membuat:
Untuk kari:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum.
- Masukkan semua bahan lain, kacau hingga mendidih dan pekat. Bila ayam masak, angkat.
Untuk kulit:
- Satukan tepung dan garam. Masukkan telur.
- Masukkan air dan kacau sebati dan akhir sekali masukkan pewarna.
- Lengser kuali leper dengan sedikit minyak, kiraikan bancuhan menjadi jala.
- Apabila masak, angkat dan gulung.
Tip:
Selain ayam, boleh gunakan daging atau udang.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Boleh Mengatasi
- Masalah jeragat
- Masalah jerawat parah
- Parut dan cela
- Tona kulit tidak sekata
- Kulit gelap
- Bintik hitam
Cara Penggunaan
Langkah 1: Bersihkan muka dengan Beauty Soap. Urut secara perlahan-lahan dan bilas.
Langkah 2: Semburkan Scar Toner pada kapas muka, kemudian ratakan scar toner pada keseluruhan muka sehingga rata.
Langkah 3: Sapukan UV Pearl Cream pada keseluruhan muka sehingga rata pada waktu siang.
Langkah 4: Pada waktu malam, ulangi langkah 1 dan 2. Kemudian sapukan D’Kunyit krim secara nipis pada keseluruhan muka.