Tuesday, September 15, 2015

ROTI JALA

Roti Jala Air Tangan Bonda

Jika sedap kuahnya, lengkaplah resepi Roti Jala anda. Dan perlu anda tahu cara-cara nak 'menjala' agar tidak cepat terbuka. Menu ini sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang ke rumah. 

Bahan kulit

2 cawan tepung gandum
2¼ cawan air
1 butir telur
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Minyak masak untuk mendadar


Bahan Kari

2 sudu besar minyak
½ labu bawang besar   }
3 ulas bawang merah   } dikisar
2 ulas bawang putih    }
2 cm halia
2 sudu besar rempah kari ayam
300 gm isi ayam, potong kiub
300 gm ubi kentang, potong kiub
500 ml santan (1 kelapa)
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Cara-cara membuat:

Untuk kari:
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga harum.
  • Masukkan semua bahan lain, kacau hingga mendidih dan pekat. Bila ayam masak, angkat.
Untuk kulit:
  • Satukan tepung dan garam. Masukkan telur.
  • Masukkan air dan kacau sebati dan akhir sekali masukkan pewarna.
  • Lengser kuali leper dengan sedikit minyak, kiraikan bancuhan menjadi jala.
  • Apabila masak, angkat dan gulung.

Tip:
Selain ayam, boleh gunakan daging atau udang.





------------------------------------------------------------------------------------------------

dfsdf


Boleh Mengatasi
  • Masalah jeragat
  • Masalah jerawat parah
  • Parut dan cela 
  • Tona kulit tidak sekata
  • Kulit gelap
  • Bintik hitam

Cara Penggunaan
Langkah 1: Bersihkan muka dengan Beauty Soap. Urut secara perlahan-lahan dan bilas.
Langkah 2: Semburkan Scar Toner pada kapas muka, kemudian ratakan scar toner pada keseluruhan muka sehingga rata.
Langkah 3: Sapukan UV  Pearl Cream  pada keseluruhan muka sehingga rata pada waktu siang.
Langkah 4: Pada waktu malam, ulangi langkah 1 dan 2. Kemudian sapukan D’Kunyit krim secara nipis pada keseluruhan muka.