Sotong Goreng Tepung, hidangan yang menjadi pilihan ramai keluarga apabila menjamu selera di restoran bukan? Apa kata kalau kali ini anda hidangkan sendiri sajian makanan laut ini untuk dimakan bersama seluruh keluarga. Mesti suami dan anak-anak akan teruja untuk mencuba lauk istimewa ini. Sesuai dihidangkan panas-panas untuk memberi rasa rangup dan garing. Selamat Mencuba!
Bahan-bahannya:
4 ekor sotong - dipotong bulat
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
3 biji telur - dipukul bersama
sedikit garam
Cara membuatnya:
- Bersihkan sotong (buang kulit hitamnya) dan ketepikan.
- Campurkan kesemua tepung dan gaul sebati.
- Panaskan minyak, celup sotong di dalam telur dan kemudiannya digolekkan di atas tepung.
- Goreng sehingga kekuning - kuningan.
- Sedia dihidangkan bersama sos atau dimakan bersama nasi