Saturday, September 05, 2015

ROTI SOSEJ PINTAL

ROTI
Jika anda adalah penggemar roti, anda patut mencuba resepi roti sosej pintal ini.

Bahan-bahan:
·         1 paket yis
·         2 sudu besar gula
·         1 sudu besar mentega
·         1 sudu besar susu sejat
·         Garam secukup rasa
·         ¾ cawan air suam
·         2 ½ cawan tepung gandum

Cara membuat:
Masukkan bahan-bahan seperti yis, garam dan gula bersama air suam. Biarkan selama 10 minit. Kemudian campur adunan tadi dengan tepung dan mentega. Uli sampai menjadi doh. Jika masih melekat, tambahkan tepung. Biarkan doh selama 45 minit.

Cara memintal:
Ambil adunan doh tadi dan leperkan untuk membalut sosej. Potong balutan sosej secara sekata tetapi jangan sampai putus. Kemudian, pintal potongan tersebut ke kiri dan kanan. Selesai memintal, sapu roti dengan sos cili, mayonis dan taburan keju mozzarella. Bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama 20 minit. 




------------------------------------------------------------------


dsc_8505


Keistimewaan
  • Langsing
  • Tiadak Buncit
  • Cergas / Aktif
  • Bertenaga
Mampu Mengatasi
ü  Buasir
ü  Migrain
ü  Senggugut
ü  Asma/Lelah
ü  Kencing Manis
ü  DarahTinggi
ü  SakitSendi/Otot
ü  Alergik
ü  Gastrik
ü  Gout
ü  Saraf/Sawan

Kandungan
  • 25g per sachet
  • 20 sachet per box
Guarana / Goji
  • Meningkatkan daya ingatan, tenaga serta stamina
  • Membantu menormalkan gula dalam darah dan menjaga diabetes
  • Membantu mengurangi berat badan
  • Meredakan sakit kepala
  • Meningkatkan daya tahan terhadap penyakit
Ubi bit merah
  • Merawat masalah penghadaman
  • Mengurangkan kolesterol dalam badan
  • Membantu menambahkan darah dan membersihkannya secara semulajadi
  • Membantu buang toksik dalam badan
  • Mengandungi karbohidrat, protein dan lemak untuk tenaga
Ragi beras merah
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mengurangkan risiko serangan jantung
  • Pelindung tubuh dari penyakit arteroskloresis (pengerasan pembuluh darah)
  • Mengatasi alergi
  • Mengatasi gangguan pencernaan, sembelit serta perut kembung
Kolagen
  • Mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik
  • Menegang, menganjal dan melembapkan kulit
  • Meningkatkan penyerapan kalsium