Thursday, May 21, 2015

RAWAT JENDELA MATA

MATA

Mata adalah jendela hati. Dengan memiliki mata yang sihat, kita mampu melakukan apa saja aktiviti. Namun ada saatnya jika mata bermasalah disebabkan kurangnya perhatian kita dalam menjaga kesihatan mata.

Bekerja seharian di depan komputer atau bekerja pada lingkungan kerja yang berdebu punca masalah serius pada mata. Apalagi jika terlalu sibuk sehingga kurang rehat pada malam hari, mata pun akan semakin lesu dan berisiko dijangkiti penyakit.

1)Putih telur
Bagi yang sering mengalami mata lesu, cuba sapu putih telur selama beberapa minit. Sesudah itu bilaslah menggunakan air bersih. Urutan dengan menggunakan putih telur terbukti berkesan untuk membuat mata lebih bermaya sekali gus juga dapat menegangkan kulit di sekitar kelopak mata.

2)Teh chamomile
Pedap uncang teh chamomile untuk mengatasi lingkaran hitam yang ada di sekitar mata. Lingkaran hitam yang ada di sekitar mata sendiri biasanya disebabkan oleh kurang rehat.

3) Kentang
Caranya? Parut kentang lalu masukkan ke dalam kain nipis. Tuam di sekitar kelopak mata. Ia membantu menyembuhkan mata bengkak mahu pun mata yang kepenatan. Selain itu, parutan kentang juga mampu mengatasi mata yang pedih dan kemerah-merahan.---------------------------------------------------------------------

AL HAQ (2)


Minuman susu kambing merupakan minuman sunnah. Susu kambing adalah minuman semulajadi yang berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan tubuh badan. Susu kambing Premium Al-Haq diperkaya dengan pati kurma, kismis dan juga madu. Amat sesuai sebagai minuman harian sekeluarga.

Kebaikan Susu Kambing Premium Al-Haq
- Susu terbaik selepas susu ibu
- Menguat sistem imunisasi
- Melancarkan sistem penghadaman dan usus
- Meningkakan daya kepekaan, tumpuan & ingatan
- Memberi tenaga dan menyegarkan tubuh badan
- Pembekalan kalsium dan mineral yang tinggi untuk kanak-kanak
- Rasanya enak, tidak berbau hamis, mudah disediakan dan sesuai untuk seisi keluarga

Cara Penyediaan
1. Selawat 3 kali
2. Bacaan Surah Al-Fatihah
Insyaallah memberi kesan kerana kita hanya mampu berikhtiar,segalanya ditentukan dengan keizinan Allah s.w.t