Pasti ramai peminat pavlova, bukan? Takkan asyik nak beli di kedai saja. Cubalah buat sendiri. Kami ada resepi pavlova yang sungguh lazat buat kamu.
Bahan-bahan:
3 biji Telur putih saiz A
1 cawan Gula kastor
1 sudu besar Esen vanila
1 sudu besar Cuka epal
1 sudu besar Tepung jagung
Cara-cara membuatnya:
1- Pertama sekali, pukul telur putih bersama gula sehingga kental.
2- Masukkan esen vanila dan pukul lagi selama seminit.
3- Kemudian, masukkan cuka dan tepung jagung pula.
4- Teruskan memukul sehingga 2 1 minit.
5- Letakkan baking paper di atas loyang pembakar. Panaskan ketuhar 130 Celsius.
6- Bentukkan adunan tadi di atas baking paper dan bakar selama 1 jam.
Bahan-bahan membuat krim vanila:
250 gm Krim whipping
1 sudu Esen vanila
Buah strawberi dan kiwi (hiasan)
Cara-cara membuat krim vanila:
1- Pukul krim whipping sehingga kental.
2- Masukkan esen vanila dan pukul sedikit hingga rata.
3- Dibiarkan sejuk sebentar di dalam peti sejuk.
4- Sediakan buah-buahan pilihan anda seperti strawberi dan kiwi.
5- Dipotong cantik dan diletakkan pada pavlova.