Saturday, March 28, 2015

KESAN BURUK TANGGUH MAKAN


Rutin harian yang sibuk ada kalanya membuatkan kita terlupa untuk makan tepat pada waktunya. Mungkin dianggap satu hal yang remeh namun hakikatnya, kesannya pada tubuh amat ketara sekali. Di samping mengundang penyakit, terdapat beberapa lagi kesan buruk yang boleh terjadi sekiranya berlaku pengabaian waktu makan. Antara yang biasa berlaku ialah :

Perubahan hormon
Apabila waktu makan ditangguhkan maka berlakulah ketidakseimbangan hormon di dalam tubuh. selain membuatkan pertambahan berat badan, anda juga akan berhadapan situasi mudah berasa tertekan dan pening kepala

Masalah di bahagian pencernaan
Sebaiknya, makanlah sehari tiga kali bagi mendapatkan tubuh dan tahap kesihatan yang konsisten. Pastikan menu yang diambil seimbang dan bernutrisi . Hal ini amat penting agar fungsi sistem pencernaan berjalan lancar dan teratur.

Kenaikan berat badan
Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan cara 'mencuri' waktu makan maka tindakan itu adalah salah sama sekai. Kebiasaannya cara itu hanya akan mengganggu perjalanan sistem tubuh dan akhirnya menjadikan berat badan anda semakin bertambah.

Pengaruhi tabiat makan
Mengelak waktu makan pastinya akan menjejaskan waktu makan anda yang sebenar. Oleh sebab itu, jangan sekali-sekali cuba untuk menangguhkan waktu makan yang menjadi kebiasaan anda.

Mudah penat
Pola pemakanan yang tidak teratur mampu melmbatkan sistem metabolisme dalam badan. Kesannya, anda mudah berasa penat apabila melakukan sebarang kerja. Hal ini secara tidak langsung akan mempengaruhi fungsi normal dari keseleuruhan sistem tubuh yang biasa berjalan dengan baik.

Komplikasi diabetes
Sekiranya anda tergolong sebagai pesakit diabetes maka menangguhkan waktu makan hanya akan menimbulkan kesan buruk pada kesihatan tubuh. Kurangnya sumber glukosa dalam badan boleh membuatkan keadaan kesihatan bertambah buruk.

Jejaskan kesihatan otak
Tahukah anda bahawa glukosa berfungsi sebagai bahan bakar kepada otak. Justeru, apabila anda menangguhkan waktu makan maka kandungan glukosa dalam badan mulai berkurangan. Secara tidak langsung ia menjejaskan perkembangan otak dan membuatkan ia kurang berfungsi dengan baik.

=================================================================AL HAQ (2)
SUSU KAMBING PREMIUM AL-HAQ
Minuman susu kambing merupakan minuman sunnah. Susu kambing adalah minuman semulajadi yang berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan tubuh badan. Susu kambing Premium Al-Haq diperkaya dengan pati kurma, kismis dan juga madu. Amat sesuai sebagai minuman harian sekeluarga.

Kebaikan Susu Kambing Premium Al-Haq
- Susu terbaik selepas susu ibu
- Menguat sistem imunisasi
- Melancarkan sistem penghadaman dan usus
- Meningkakan daya kepekaan, tumpuan & ingatan
- Memberi tenaga dan menyegarkan tubuh badan
- Pembekalan kalsium dan mineral yang tinggi untuk kanak-kanak
- Rasanya enak, tidak berbau hamis, mudah disediakan dan sesuai untuk seisi keluarga

Cara Penyediaan
1. Selawat 3 kali
2. Bacaan Surah Al-Fatihah
Insyaallah memberi kesan kerana kita hanya mampu berikhtiar,segalanya ditentukan dengan keizinan Allah s.w.t