Wednesday, March 11, 2015

WANITA BERMASALAH KEPUTIHAN


Solat wanita yang keputihan terus-menerus
Bagi wanita yang mengalami keputihan yang sentiasa keluar, ia sudah dikategori sebagai abnormal dan berpenyakit. Justeru, hukum ke atasnya juga berbeza dengan wanita yang keputihan normal. Hukumnya sama sahaja dengan orang yang tidak lawas kencing dan juga mudah terkeluar angin. Jika keadaannya begini, sebaik sahaja azan, wanita yang keputihan abnormal mestilah membersihkan farajnya, berwuduk, memakai apa jenis pembalut atau dengan kata lain, mungkin memakai tisu, pad, kain atau panty liner khusus buat orang yang mengalami keputihan, kemudian terus mengerjakan solat (al-Fatawa al-Jaam’ah li Mar’ah al-Muslimah). Jika keputihan terkeluar sewaktu kita solat, maka itu tidak mengapa kerana ia di luar kawalan kita. Itulah sebabnya wanita seperti ini mempunyai hukum yang berbeza dari wanita-wanita biasa.
Adakah Keputihan itu najis?
Terdapat 2 pendapat berhubung persoalan pokok di atas. Adakah keputihan yang dialami oleh wanita itu najis atau tidak?
1.    Jika keputihan/lembapan itu didominasi oleh air peluh, maka ia adalah bersih dantidak dihukum najis (efiqh.mymkkk.org). Berdalilkan peluh itu tidak najis. Daripada Anas bin Malik yang diriwayatkan oleh Muslim:
“Baginda Nabi masuk kepada kami dan tidur qailulah. Baginda berpeluh ketika tidur. Maka ibu ku datang dengan membawa bekas lalu menadah peluh baginda ke dalam bekas tersebut. Baginda Nabi terjaga dan berkata: Wahai Umma Sulaim, apa yang sedang engkau lakukan. Dia menjawab: Ini peluh mu. Kami ingin menjadikannya ia minyak wangi kami dan ia merupakan sebaik-baik wangian.” (Sahih Muslim)

KEPUTIHAN BOLEH DIATASI DENGAN HARUM QASEH WASH

HARUM QASEH WASH JQ
Fungsi
·         Membantu menyegarkan bahagian sulit wanita
·         Mengurangkan masalah keputihan
·         Gatal-gatal
·         Menghalang jangkitan bakteria
·         Membantu menguatkan otot-otot vagina
·         Memelihara mahkota wanita

Keistimewaan
  • Boleh juga digunakan di bahagian pinggul, payudara  dan rambut
  • Membantu mencerah, menganjal dan membentuk tubuh badan
  • Menguatkan akar rambut

Cara penggunaan
  • Titiskan pada tapak tangan. Sapu dan ratakan pada bahagian vagina hingga berbuih. Bilas dengan air.
  • Untuk rambut, sapu dan urut perlahan. Bilas sehingga bersih.