Tuesday, March 10, 2015

SAKIT SENDI BOLEH MENYERANG ORANG MUDAUmumnya Osteoarthritis ditemukan pada usia lanjut pada usia 50 tahun ke atas. Walaubagaimanapun penyakit ini juga boleh terjadi pada usia muda. Faktor umur, jantina, bangsa dan keturunan menjadi penyebab penyakit ini. Selain itu, perbezaan tubuh perempuan dan lelaki juga dapat menjadi penyebab. Penyakit osteoarthritis  lebih banyak terjadi pada perempuan berbanding lelaki pada kitaran usia 80 tahun. Sebagai contoh, wanita memiliki pinggul lebih lebar daripada lelaki, memungkinkan tekanan yang lebih pada lutut mereka. Sehingga wanita cenderung mengalami arthritis di bagian lutut, sementara lelaki agak lebih cenderung memiliki arthritis di punggung dan pinggang.

Osteoarthritis juga terkait erat dengan aktiviti hormon esterogen pada perempuan. Fungsi hormon estrogen yang menurun pada usia Menopause juga mempengaruhi meningkatnya radang sendi yang dikaitkan dengan aktivitas asid arakidonat iaitu zat yang dihasilkan dalam tubuh yang berhubungan dengan nyeri dan peradangan, dimana hormon estrogen berperanan dalam mengendalikan aktiviti zat ini, sehingga pada saat seorang perempuan mengalami Menopause dan penurunan produksi hormon estrogen maka zat asid arakidonat ini akan meningkat aktivitinya dan menyebabkan radang khususnya pada sendi.

Nutrisi dan dukungan aktivitas tertentu diperlukan untuk mencegah terjadinya osteoarthritis di masa tua, sehingga harus mulai diperhatikan sejak usia produktif.


MASALAH SAKIT SENDI BOLEH DIATASI DENGAN KOPI SUPEERHEBAT

dsc_8505

Keistimewaan
  • Langsing
  • Tiadak Buncit
  • Cergas / Aktif
  • Bertenaga
Mampu Mengatasi
ü  Buasir
ü  Migrain
ü  Senggugut
ü  Asma/Lelah
ü  Kencing Manis
ü  DarahTinggi
ü  SakitSendi/Otot
ü  Alergik
ü  Gastrik
ü  Gout
ü  Saraf/Sawan