Saturday, August 01, 2015

SELERA LEBARAN TAUHU SUMBAT

Tauhu Sumbat


Kedatangan tetamu harus diraikan. Tidak semestinya dengan hidangan berat, menu ringkas sudah memadai asalkan air tangan sendiri. Hanya dalam tempoh 25 minit, anda pasti dapat siapkan juadah istimewa untuk mereka yang datang berkunjung. Jom cuba!

Bahan-bahan:

4 keping tauhu
100 gm tauge, dibuang ekor & celur
1/2 biji timun               } dipotong kecil
1/4 biji sengkuang       }
Minyak untuk menggoreng
Garam, serbuk kunyit secukupnya

Bahan Sos:

3 sudu besar pes cili
1 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos Hoisin
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar air

Cara membuat:

  • Belah menyerong tauhu. Buat hirisan di tengahnya. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak, goreng tauhu hingga keemasan. Keluarkan isi tauhu dengan sudu kecil dan ketepikan.
  • Gaul tauge, sengkuang dan timun.
  • Untuk sos. Masak semua bahan hingga mendidih dan pekat.
  • Sumbatkan campuran tauge, timun dan sengkuang. Sajikan dengan sos.

Tip:
Jika suka, boleh hidangkan dengan sos cili.