Thursday, August 20, 2015

KEPENTINGAN CAHAYA PADA DAPUR

LAMPU



Cahaya merupakan salah satu hal penting yang harus diperhatikan kerana untuk memasak memerlukan pencahayaan yang cukup. Dua sumber yang dimaksudkan iaitu cahaya matahari dan lampu.

CAHAYA MATAHARI
Cahaya matahari mampu meminimumkan penyebaran kuman. Untuk itu perhatikan jumlah dan saiz tingkap yang terbuka untuk mendapatkan cahaya matahari mencukupi. Dengan cahaya matahari yang memadai bererti anda tidak perlu menyalakan lampu di siang hari untuk menjimatkan penggunaan elektrik.

CAHAYA LAMPU
Disebabkan ada dapur kediaman yang terlindung daripada cahaya matahari dan hanya menerangi dapur pada waktu siang, maka cahaya lampu juga diperlukan sebagai cahaya pengganti. Ada tiga jenis lampu yang dapat digunakan di dapur.

·         Cahaya umum
Digunakan untuk menerangi dapur khususnya ketika cahaya matahari tiada. Cahaya lampu hendaklah jangan terlalu redup atau pun terlalu terang sehingga dapat menyakitkan mata.

·         Cahaya khusus
Anda boleh menggunakan lampu halogen dan letakkan di bawah kitchen set. Digunakan untuk menerangi kawasan tertentu misalnya di tempat yang biasa digunakan untuk memotong bahan masakan sehingga dengan adanya lampu ini dapat dilihat lebih jelas warna makanan dan mengetahui keadaan makanan sama ada masih baik atau tidak.

·         Cahaya accent (penegasan)
Pencahayaan ini digunakan untuk mengindahkan ketrampilan dapur. Kebiasaannya diletakkan di dalam almari cabinet pada bahagian pintu berkaca. 






-----------------------------------------------------------------------------------------------------


CH LA PA_R3 copy


Mampu Mengatasi

  • Buasir
  • Sakit sendi dan urat, lemah otot
  • Gout
  • Menormalkan tekanan darah
  • Migrain
  • Gastrik
  • Masalah ketumbuhan
  • Kebas kaki dan tangan
  • Memberi tenaga
  • Masalah luka luaran dan dalaman (ulser)
  • Batu karang
  • Menguatkan rahim
  • Mengurangkan kolesterol
  • Muka berparut, jeragat dan jerawat
  • Sakit kulit
  • Pedih ulu hati
  • Mencegah kanser prostat
  • Mencergaskan badan
  • Anti penuaan
  • Masalah sembelit
  • Mencantikkan kulit badan
  • Mengejabkan tubuh
  • Menerangkan mata
  • Menguatkan imunisasi badan
  • Minuman untuk wanita berpantang

Bahan-bahan

* Kalogen
  • mengurangkan tekanan darah tinggi
  • mencantikkan kulit
  • mengurangkan masalah jerawat dan jeragat
  • menegang, mencerah dan awet muda
Aloe Vera
  • menghentikan kanser colon
  • menurunkan gula dalam darah
  • merawat organ dalaman
  • menguatkan ketahanan badan (sistem imunisasi)
  • mengatasi masalah sembelit dan buasir
  • merawat masalah ketumbuhan
Acerola
  • merawat demam
  • menjaga hati dan sistem buah pinggang
  • mengatasi kencing manis
  • merawat jantung dan mengatasi anemia
  • merendahkan tahap kolestrol
Gamat
  • membantu sistem pernafasan (asma dan lelah)
  • membantu menyembuhkan luka dan ulser dalaman
  • baik untuk paru-paru
  • menguatkan tulang rawan baru
  • merawat pelbagai penyakit dalaman dan luaran
Kunyit
  • anti kanser
  • pengeluaran sel darah merah
  • merawat sakit kuning
  • menghilangkan parut
  • mengecutkan rahim
Halia
  • merawat barah ovari
  • mencegah kanser
  • melegakan pedih ulu hati
  • mencegah kencing manis
Madu
  • memberi tenaga
  • mempunyai 1000 khasiat kesihatan
Mineral
  • membekalkan oksigen sel-sel badan
  • menyelesaikan masalah kelesuan
  • mencegah kanser