Menu tradisi, Kuih Keria salah satu sajian yang sangat ringkas tetapi pasti mampu mencuri selera anak-anak dan keluarga tersayang. Cuba buat sendiri dengan rasa keenakan ubi yang disebatikan dengan gula.
Bahan-bahan:
600 gm keledek – dibuang kulit.
150 gm tepung gandum
¾ cawan gula putih
Sedikit garam
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Rebus keledek hingga empuk kemudian dilecek hingga lumat.
2. Kemudian gaul bersama tepung dan garam sehingga sebati. Ambil 1 camca adunan tadi, bulat-bulatkan dan kemudian leperkannya. Buat lubang dibahagian tengah adunan tadi.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan ke dalam kuali adunan yang telah siap satu persatu dan goreng hingga kekuningan.
4. Setelah semua selesai, ketepikan. Masak gula dengan sedikit air sehingga pekat dan hampir kering.
5. Kemudian masukkan kuih keria tadi dan balik-balikkan di dalam kuali supaya diselaputi gula.