Saturday, August 15, 2015

PERCIK IKAN KEMBUNG

Percik Ikan Kembung



Jemu dengan lauk-pauk ayam dan daging untuk sajian di rumah? Apa kata beralih pula kepada lauk-pauk berasaskan ikan. Terpulang kepada selera anda untuk memasak ikan jenis apa, tetapi bagi bahan untuk percik anda boleh cuba resepi kali ini. Jika lebih suka pedas, lebihkan cili.

Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung - saiz besar
1 biji kelapa - ambil santannya
5 tangkai cili kering    }
5 labu bawang merah }
2 labu bawang besar  } dikisar
Sedikit halia                }
Sedikit belacan            }
1 batang serai - diketuk
1 camca gula
1 camca air asam jawa
Sedikit kunyit
Garam secukupnya

Cara-cara membuat:

  • Bersihkan ikan, lumurkan dengan garam dan kunyit. Kemudian bakar ikan sehingga separuh masak.
  • Panaskan kuali, kemudian masukkan bahan kisar bersama santan. Kacau rata, masukkan serai.
  • Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Gunakan apai perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
  • Ambil ikan, kemudian tuangkan kuah di atasnya. Bakar sekali lagi sehingga masak.