Kebiasaannya rendang daging dan ayam menjadi pilihan. Namun sebenarnya rendang juga boleh dipelbagaikan menu setanding dengan rendang ayam dan daging. Selamat mencuba
Bahan-bahan :
1 kg udang
30 gm madu
100 gm kerisik
60 gm bawang putih
120 gm bawang kecil
130 gm cili kering
30 gm daun kunyit
1 batang kulit kayu manis
50 gm buah pelaga
1 biji tomato – dibelah 4
5 gm daun limau purut
20 gm lada merah - dihiris
20 gm lada hijau - dihiris
50 gm jintan halus
50 gm jintan kasar
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak
Cara-cara membuat :
- Kisar bahan-bahan seperti jintan halus, jintan besar, cili kering, bawang kecil dan bawang putih.
- Tumis bahan-bahan kisar tadi sehingga naik bau.
- Masukkan madu, daun kunyit, gula, garam, lada merah, lada hijau dan juga udang. Gaul sebati dan biarkan masak.